Thai Food – Taylandda yemekler muhtesem

DCIM100GOPRO

Dünyada benim damak tadıma en çok uyan bir ülke mutfağı Thailand mutfağı. Thai food içerdiği meyve, sebze, et, pişirme teknikleri, sos ve baharatları ile cidden bizim evde pişirdiklerimize oldukça yakın. Aroması baş döndürücü, çok güzel bir uyumda acı-tatlı-tuzlu ve ekşi bir arada.

Hint yemekleri de fena değildi ama oldukça aşırı baharatlı acı ve yağlı idi, üstelik hindularda et sıkıntısı büyük, et yemediklerinden, et olan yerdekiler de kötüydü. Yalnız güneyde seafood, özellikle deniz kabukluları muhteşem lezzetli ve ucuz bize göre.

Türkiyede bir restoranda hiç thai food yemedim ama evde çok yaptık. Özellikle coconut milk, lemongrass, tatlı ekşi soslar, zencefil, taze kişniş, soya filizi, rice paper, rice stick, vermicelli, kaju ve ananas yemeklerde sıklıkla kullandığımız malzemeler. Bu malzemelerin afrodizyak etkisi de var sanırım, thailand gezim inanılmaz aşk dolu geçti.

20131203_155004

Bangkok’ta bir sokak satıcısı. Sebze ve etler kızarmış şekilde şişlere dizilmiş.

20131212_113655marine tavuk, kızarmış tavuk, sosis, sebze topları, surumi vs

20131212_113835

20131212_113839

20131212_114120

Güney Thailandda bir sokak standı. Balıklar, sebzeler ve sosisler şişte. Kalamar ve karidesler de var, ben genellikle onları tercih ettim. Müslüman standlarında domuz ürünü satmıyorlar. Güney thailandda müslüman kasabalarına ve minaresiz camilere rastlamak mümkün. Yanında gene tatlı acı sos.

Thai mutfağında palm yağı kullanılıyor ve bu yağ sanırım dünyadaki en iyi yağlardan. Zeytinyağı tabiki yok çünkü ülkede zeytin yok.

Burada ekmek ve peynir de yok. Ekmek delisi olmamama rağmen özellikle kahvaltılarda özledim ekmek yemeyi. Thailer kahvaltıda da domuz ve pirinç yiyorlar aslında ama biz turistler genellikle turistik mekanlarda english breakfast gibi kahvaltılar seçiyoruz, bazen omlet bazense pancake. Bu kahvaltıların yanında tost ekmeği geliyor.

Sonradan öğrendiğime göre burada yaşayan yabancılar için ekmek satılıyormuş, sanırım büyük market ve pastanelerde oluyorlardır. Biz turist olduğumuzdan tamamen lokal yiyeceklere yöneldik.  Uzun süre yaşasak insan herhalde kendi yemeklerinii, tatlarını özler. Yalnız bazı yemekler bize çok benzer. Tavuk pilav ya da doner bulunuyor sokaklarda. Çorba da çorba. Balık ve çöpşişler de bize yakındı.

IMG_20131219_201508

Koh Phanganda tadı damağımızda kalan, 2. Tabağı istediğimizde bitmiş olduğunu öğrendiğimiz, roasted pork. Üzerinde taze kişniş ve sosu ile. Olsa da yesek.

Burada bilmediğim ve en çok hoşuma giden şey ise, domuz eti. Türkiyede domuza bu denli uzak kalmaya asla alışamıyorum. Tamam şarküteri olarak her daim tüketiyoruz ama bir pirzola bir bonfile gibi et olarak tüketmek cidden zor malesef. Neden yenmediğini de anlamıyorum, neyse konu bu değil. Biz afiyetle ne bulursak yedik Thailandda. Bu ülkede özellikle street food çok gelişkin. Saat akşam 6-7 oldu mu, meydanlard yemek pazarları kuruluyor. Buralarda yok yok, ne ararsan, ne istersen var. Özellikle Koh Phangan’daki sokak muhteşemdi, her akşam orada yedik. Üstelik çok ucuz ve çok lezzetli.

IMG_20131218_214858 IMG_20131218_215334

Koh phangan sokak tezgahları, ne ararasan var, sushiler, sulu yemekler, domuz sosisleri. Favorim northern thai spicey pork sausage oldu, yemekler 1 dolar. 

IMG_20131203_053621

Khaosan Road pad thai tezgahı, sabahtan akşama pişiriyorlar, tabağı 1 – 2 dolar arası değişiyor. Eskiden her şey 1 tl imiş, tabii tl değer kaybedince eski çok ucuz zamanları kalmamış buraların da.

 

Sokak yemeklerinden favorilerimiz, ballı domuz kaburgası, testide pişmiş domuz, northern thai style içinde lemongrass ve baharatlar olan ev yapımı domuz sosisi, spring roll, pad thai, sushi, mango sticky rice, ballı tavuk mangal, çöpşiş gibi sebzeler, her çeşit meyve shakeleri –ki bu ülkedeki meyveler inanılmaz, yokluğunu hissedecek bir meyve yok o kadar bolluk var-

20131218_200931

20131218_201141

Koh Phanganda bir Juice Corner. 150 küsür adet karışım var, dene dene bitmez, hepsi birbirinden güzel. Oreosundan, coconut milke, yoğurtlusundan, çikolatalısına, zencefilden, dragon fruite…Adeta cennet ve vitamin deposu. Çocuklular için en güzel şey sanırım ki.

IMG_20131204_165737

Spring roll, kızarmış, içi sebzeli börekler, yanında fesleğen ve tatlı acı sos ile geliyor, inanılmaz güzel, aralarda, hatta sabahları bile rahatlıkla yeniyor, 3 tanesi 25 baht, yani 1.5 tl gibi bir rakam.

IMG_20131212_175546 Salapao – Siopao : İlk kez 7/11 larda görmüştüm, anlamamıştım, sonra şehirlerarası halk otobüsünde karşımıza çıktılar, açtık, alıverdik, içi domuz kıyması ve tatlı, dışı puf böreği gibi. Unutmadan bu ülkede buğday yok, ekmek de bu sebepten yok, dışının pufluğu pirinçli bir şeyden olsa gerek. Cidden çok lezzetli bir şeydi.

IMG_20131203_212502 IMG_20131203_212625Protein deposu böcekler, ne arasanız var. Taylandda sanıldığı gibi sürekli böcek falan yenmiyor, sokaklarda da ben böcek pek görmedim. Eskiden sanıyorum güneyde özellikle gıda sıkıntısı varken protein amaçlı yeniyormuş. Günümüzde çok tercih edilmiyor ama turistlerin büyük ilgisi sebebi ile özellikle Khaosan Road’da bu tezgahlardan var. Çerez gibi, poşete doldurup alıp giden teyzeler gördüm. Eşim tadına baktı, badem gibi. Eminim de güzeldir. Akreplerse tatlı sosla marine edilmiş. Çok yenmediği için bu böcekler günlerce açıkta dolaşıyor, o sebepten biraz caydırıcı tabi. Fotoğraf çekmekse 10 baht, 1 tl değil yani. Turistlere de eğlence, içip içip bunları yiyen gençler gördük arada :))

IMG_20131204_175252Rambutan, değişik ve tropik bir meyve, her köşebaşında satılan meyvelerden sadece bir tanesi. Ben liçi sanmıştım, değilmiş. Bu ülke çok cömert meyve konusunda. Genellikle dikkat ettik de kabukları kalın ve sert, sıcaktan korunma amaçlı olmalı.

IMG_20131206_224436 IMG_20131206_224531Pek thai food denmez elbette ama Japon mutfağına çok yakın olduklarından her yerde çok iyi ve bize göre tabiki ucuz sushici bulmak kolay. Sashimi, maki, roll, sushi, edamame vs oldukça başarılı ve lezzetli. Japonlar buraları çok tercih ediyor. 

IMG_20131207_113552Cafelerde fruit shake’ler bu şekilde geliyor, serinletici ve çiçeği ile çok neşeli. Bu ülke güneşin renklerin ve çiçeklerin ülkesi belli ki.

IMG_20131223_140642Bangkokta tatlıcı, tulumba gibi ama şerbetsiz, üstüne pudra şekeri ve tarçın ile. Thai yemeklerine bayıldığımızı öğrenen thai insanlar bazen ok şaşırıyordu, sanırım her turist yemiyor, çok şey kaçırıyorlar.

IMG_20131223_203825Bangkokta bir avmdeki tatlıcı, minik minik çıtır kreplerin içine birtakım tatlı şekerlemeler ile dolgu yapıyorlar, çok lezzetli.

IMG_20131207_160858Gene Bangkokta turistik olmayan bir bölgedeki esnaf lokantası. Bu tip yerlerde ya pork ya chicken yiyorum, her yiyeceği bilemiyorum çünkü. Ballı tavuk ve yanında buharda pişmiş pilav. Hem tanıdık hem de lezzetli.

IMG_20131220_174449Koh phangan – Papaya salad (spicy) Hafif acı papaya salatası. Thai salataları da çok güzel, lahana, papaya, lime suyu, kaju, havuç ve salatalıktan oluşan bu salata oldukça da fresh. Hafif acı. Yanında da coconut banana shake favorilerimden.

IMG_20131210_223028Green curry : Karides ve sebzeler coconut milk ve green curry paste ile pişiriliyor. Curry yemekleri çorba gibi sulu ve yanında da muhakkak pirinçle geliyor. Oldukça acı ama muhteşem lezzetli.

IMG_20131208_080737Otobüs yolculuğunda gece mola yeri. İngilizce konuşmamadıklarından zencefilli tavuk ve pilavda anlaşabiliyoruz anca. Gene bilinmeyen sulu yemeklerin içinde benim için güzel bir tercih.

IMG_20131208_185816

Khao Sok – kaldığımız yerlerin içinde en güzel yemek yapan yerdi, üstelik Ulusal Parka en yakın ve nehir kenarında konaklama imkanı olmasına rağmen fiyatlar çok düşüktü. Bu tatlı patates, sarı değil, turuncu, kızarmış, yanında balla servis ediliyor

IMG_20131208_185927

Sweet and sour pork : Tatlı ve ekşi soslu ananaslı ve sebzeli domuz yemeği. Tabiki tam benim tadım. Ananası pizzada ve yemeklerde sıklıkla kullanır ve çok severiz.

IMG_20131209_122954

Tam bir geleneksel güney thai menüsü : Kızarmış sebzeler, tatlı acı sos ile. Sebzeli glass noodle çorbası ve sebzeli kızarmış pilav, yumurtalı. Besleyici, zengin ve lezzetli.IMG_20131209_193429

Spicy chilli pork : Acı ve baharatlı domuz kıyması. Ciddi acı idi ama o kadar güzeldi ki hepsini yedim. Yanında pilav olmasa zor yerdim tabiki.

IMG_20131210_140247

Otobüste yolluk atıştırmalık : bakliyatları bu şekilde tüketiyorlar sanırım, bezelye, bakla, fasulye ve pirinç cipsleri.

IMG_20131211_173311

Meiji : Marketten alınabilecek en harika şey. Coconut milk yoğurdu. Bu ülkede inek pek olmadığından süt ürünleri de sıkıntılı. Yoğurt olarak hindistan cevizi çok makul ve leziz.

IMG_20131215_155936

Sebzeli glass noodle çorbası. Bu çorbayı ister karidesli ister sebzeli ister tabuklu ya da domuzlu sipariş edebiliyorsunuz.

IMG_20131215_160935

Taze deniz ürünleri kokteyli. Dünyanın en güzel karidsleri bu sulardan geliyor.

IMG_20131215_174305

Gene meyveler : kokulu mandalina guava ve dragon fruit.

IMG_20131224_152423

Gene bir esnaf lokantası, bu sefer domuz sosisli tay salatası.

IMG_20131227_112016

Jackfruit : hayatımın meyvesi, daha önce hiç yememiştim bunu işte bu süpriz oldu bana. Jackfruit, dünyada ağaçta yetişen en büyük meyve. Karpuz kadar falan var, düşerse baş yarar cidden. İçiyse jelibon gibi sanki gdolu o derece lezzetli.

20131211_142846Chang , en beğendiğim thai birası. Leo ve Singha da var ama benim favorim bu oldu hep. Bira dediğin gazoz gibi, öğlen, akşam, kumsalda, yemekte her an içilir.

20131215_161822kavrulmuş ballı badem

 

Advertisements

One thought on “Thai Food – Taylandda yemekler muhtesem

  1. Pingback: Thai yemekleri | Bodrum 'da

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s