HİNDİSTANIM – VAGATOR VE GOAYI KEŞİF…

VAGATOR KUMSALI

Vagator kumsalı küçük ve büyük olmak üzere 2ye ayrılır. Koyu renk büyük kayalar kumsalın silüetini oluşturur, hindistancevizi ağaçlarının arasında barlar ve restoranlar vardır. Eskiden sayısız partiye ev sahipliği yapan Nine Bar ve Hilltop bu civarda yer alır. Kumsalda ise küçük barakalar halinde yemek yiyip içki içebileceğiniz işletmeler var. Şemsiyeler ve şezlonklar emrinizde, okyanus ayaklarınızın ucunda keyif sürebilirsiniz. 
Fakat bu keyif Hintli bir satıcının yanınıza gelmesi ile bozulabilir. Birçok satıcı burada da sizin peşinizdedir.kıyafet, vurmalı çalgılar, takılar, halhallar, kına ve masaj için birbirleri ile yarışırlar. Eğer uzun süreli iseniz sizi tanırlar ve sakin bırakabilirler. Onlar da Goa’nın sayısız renklerinden sadece bir tanesi.

Goa eyaletinin içinde bulunan Old Goa-Eski Goa bölgesi Panjim’den Maharastra eyaletine dek uzanır. Panjimle arası 10 km.
Panjim’de  güzel ve düzenli bir meydanın çevresinde Se Katedrali, st francisko klisesi, st catherine şapeli, bom jesus bazilikası ve Katolikler için ibadet yerleri bulunuyor. Mandovi nehri de burada, 77 km uzunluğundaki bu nehir oldukça geniş ve gemiler içinArap denizine kadar  iyi bir yol oluşturuyor.
Meydanlarda Ghandi heykellerine oldukça sıklıkla rastlanmakta burada da.
 Bir diğer merkez de Mapusa. Burası Vagator’da ve civarında kalırken, bize banka ve her türlü alışveriş imkanını sunan bir hint kasabası. Aynı zamanda büyük otobüs garı da burada bulunuyor. Sıcak ve kalabalık ama sevimli bir havası var..Bol motor, egsoz, gürültü ve market mevcut. Dingin sahillerle alakası yok gibi.Genelde ne zaman nerede nasıl bir yer ile karşılaşacağını bir sır gibi saklıyor Hindistan, bir anda kalabalıktasınız, bir an sonra da masal alemindesiniz…

Burada sıcak, yorucu ve gürültülü bir hayat dönüyor, çocuklar okula, büyükler işlerine koşturuyorlar. Dikkatimi çeken çok fazla çocuğun varlığı ve okulların da sayısının oldukça fazla olması.

Mapusa’da  her hafta yerel Pazar kuruluyor.. Burada hint yaşamı ve Pazar anlayşı, envai çeşit bitki, sebze ve meyvenin yanı sıra kurutulmuş balık da bulunabilir. Bolca tütsü giyim ve hediyelik eşya gene bu pazarda çok ucuz fiyatlara büyük pazarlıklar sonucu alınabilir. Hindistanda bir diğer yetenek gerektiren konu da alışveriştir. Bol pazarlık sonucu satıcının verdiği fiyatın 4te 1ine kadar inen fiyatlara satın almak mümkün.

 

Mapusa kasabası
Bir diğer güzellik ise buradaki yerel fast food büfelerinde  içinde et olan güzel yiyecekler olması, beef ball bunlardan bir tanesi idi, bizim içli köftenin dışının patatesli olanı ve oldukça da lezzetliydi.
FLEA MARKET-ANJUNA-BİT PAZARI :
Bir diğer Pazar ise çaşamba günlerinin geleneksel mekanı Anjuna-Flea Market, bit pazarı Vagatorun 2 km güneyinde yer alır .
Goa bir alışveriş cenneti gibi gelebilir ama en büyük özelliği gerçekten huzur getiren uçsuz kumsallarıdır.
Buraya 1970lerde gelen hippilerin satış yapması ile kurulan ve bugün çok büyük bir market haline gelen bu Pazar,gene  her çeşit hint malının ve yabancıların tasarlayıp ürettiği sanat eseri ve hediyelik eşyayı bulabilir, kendinizi kaybedebilirsiniz. Çevre eyaletten gelen takılar, çanta ve aksasuarlar, örtüler, giysi ve ayakkabılar, vurmalı çalgılar hepsi burada gözlerinizin önünde.
Goaya gelen Yabancıların da standları var ama genel Hindistan fiyat aralıklarının çok üstünde Avrupa standardında fiyatlara benzer ürün sattıklarından beni pek çekmediler.

 Karnatakadan gelen bu renki kadınlar, pazarda satış yapıyorlar ve kendilerine hayran bırakıyorlar. Takıları, kıyafetleri ve geleneklerine bağlılıklarına saygı duymamak elde değil, onları da gülümseyerek selamlayıp yola devam ediyoruz.

Goa’da gezmenin en keyifli yolu da aylık veya günlük motor kiralamak, güzel bir scooter kiralayıp her yere istediğiniz her zaman gidebilmeniz mümkün. Bu sayede bolca gezip fotoğraf çekmek ya da özgürlüğü doyasıya yaşamak mümkün.

İnsanlar hep bir şey bekler gibiler, kadınlar ve çocuklar kumsalda size bakıyorlar, dünyanın bütün halleri aklınızdan geçiyor, yapılacak ne olabilir, kendinize göre çözümleriniz olabilir ama uzun vadede işe yarar mı ? 

Leave a comment